en
de
  • BLEYER JAKAB ÁLTALÁNOS ISKOLA - 2016. - Budaörs

    Budaörsön bő negyed évszázada nyílt meg a Bleyer Jakab Német Nemzetiségi Általános Iskola, amelynek tagozataként egy gyógypedagógiai intézmény is működik. Ez a tagozat az anyaiskolától külön, egy csendes mellékutcában üzemel, mára azonban az épülete elavulttá vált, egyre kevésbé tudta ellátni speciális funkcióját. A városi önkormányzat, felismerve, hogy az eredeti, építészetileg jellegtelen épület megtartása és felújítása nem nyújtana megfelelő megoldást, a bontás mellett döntött. 

    Az iskola funkcionális kialakítása, a helyiségprogram szakmailag igen kötött volt, mert külön összevont osztálytermet kellett létrehozni a tanulásban akadályozott és az értelmileg akadályozott tanulók számra. Az iskolába végül négy, egyenként nagyjából 25 nm-es tanterm lett kialakítva, amelyből kettő összenyitható. Az osztálylétszámok a speciális igények miatt alapvetően alacsonyak, így legfeljebb 12 gyerek befogadására alkalmas termeket kellett tervezni. Ezenkívül egy könyvtár- és médiaterem, valamint egy munkaterem egészíti ki a tantermeket, valamint egy egyéni fejlesztő szobára is igény mutatkozott. 

    Az épület körüli kert részben sportolásra, játékra alkalmas, másrészt a terápiás foglalkozásokat szolgáló dobozkertnek is helyet biztosít. Az épület átriumos kiképzésével egy belső kertet is körbezár. Az utca felé szinte teljesen zárt épület végül az átrium és a belső kert felé nyílik meg, nagy ablakain keresztül innen kap természetes benapozást.