en
de
  • PÁRIZSI MAGYAR INTÉZET - 2009. - Franciaország, Párizs

     

    A Balassi Intézet a Párizsi Magyar Intézet (PMI), Párizs, 92. rue Bonaparte alatti épület felmérése után a további fejlesztések vizsgálatának céljából koncepcióterv készítését határozta el. A koncepcióterv alapja az Archikon Kft. által 2009-ben készített felmérési tervdokumentáció, illetve a Balassi Intézet, a Párizsi Magyar Intézet és a OKM-mel folytatott Budapesti és Párizsi helyszíni tervezési programegyeztetések képezték.
    A cél a meglévő épület funkcionális és közlekedési rendszerének optimalizálása, a vonatkozó jogszabályok kielégítése mellett. Építészeti szempontból az épület értékeinek megőrzése, az eredeti állapotra jellemző karakteres koncepció helyreállítása és továbbfejlesztése, a múlt és a kortárs megjelenés összhangjának megteremtése.
    Az épület eredetileg kiadói székháznak épült, a reprezentatív kétszintes előcsarnokra szerveződő kisebb terekből, térbővületekből állt, a jelenlegi funkció azonban a közönségforgalmi területen nagyobb termekből, és az azt kiszolgáló területekből, illetve a szervezet működését szolgáló irodákból, vendégszobákból és lakásokból áll össze. Az épületben a funkciókat úgy rendeztük el, hogy a két funkcionális egységcsoport szeparáltsága mellett a kapcsolódási lehetőségek is biztosítottak.