en
de
  • WESSELÉNYI STRANDFÜRDŐ - 1998., 2003. - Balatonalmádi

    A Balatonalmádi Wesselényi Strand rekonstrukciója igen hosszú időre nyúlik vissza. Balatonalmádi Város Önkormányzata 1998. októberében országos tervpályázatot írt ki, majd a tervpályázaton nyertes Archikon Kft. tervei alapján több ütemben készült el az eddigi rekonstrukció, mely azonban a rendelkezésre álló anyagi források miatt a teljes strand kevesebb, mint felét érintette. I. ütemként 2000-ben a főépület keleti szárnya épült meg. A pályázaton nyertes terv az épület elbontásával, és egy új, kétszintes napozó-teraszos létesítménnyel számolt, de az építtető kérése alapján a meglévővel azonos geometriájú magastetős épület valósult meg.

    2002-2003-ban a keleti kapu és építményei épültek fel. A keleti bejárati épületcsoport a sétány és a városközpont felőli megközelítő gyalogút (aluljárón át) metszéspontjában tervezett új elliptikus fogadó tér körül tervezetten valósult meg. Az épületcsoport önálló egységekből épült fel. A parti sétány melletti, két oldal felé kiszolgáló elsősorban vendéglátó, kis részben kereskedelmi funkciójú épületek készültek, míg a belső oldalon a vizesblokkokat, kölcsönzőt stb. helyeztük el. Az épületek a terméskő fal és a fa kontrasztjára épülnek, melyben a fal jelenti az egységek egymástól történő elválasztottságát, a fa szerkezetek (burkolatok, pergolák stb.) teremtik meg az egységen belüli komfortérzetet.

    A megvalósítás során gyakorlatilag csak az épületek valósultak meg. A tervhez szorosan kapcsolódó parképítészeti elemek azonban (szökőkút, játszóterek, növénytelepítés, vízelvezetés parkosítás, igényes térburkolatok, homokos plázs, stégek stb) a korlátozott anyagi lehetőségek miatt nem, vagy csak részben valósultak meg.