en
de
  • RICHTER GEDEON USZODA - 2008. - Budapest, X. kerület

     

    Az uszoda Richter Gedeon gyári dolgozóinak készült, a korábbi épület szinte teljes átépítésével. Az építészeti átalakítási koncepciót a 2002-ben készült engedélyezési terv határozta meg, A tervezés és a megvalósulás között hosszú évek teltek el, de a koncepció nem változott.
    Az uszoda racionálisan megfogalmazott alaprajzi elrendezését és tömegét a tömör és átlátszó, a meleg és hideg anyagok, a világos és sötét színek kontrasztjai oldják. A külső faburkolat és az épület körüli növényzet a szürke külvárosi környezetben jelzi az épület funkcióját. A belső tér anyaghasználata a világos fa és a padló illetve az oldalfal antracit porcelánkerámia ellentétére épít úgy, hogy a medence kékje válhasson kiemelt elemmé.
    Az esti világítási koncepció is a fentiek szerinti, tehát a viszonylag sötétebb térben a medence “világít”, illetve a belső térből hasítékokon, üvegfelületeken át látunk a külső térben erőteljesen megvilágított növényekre.

    Az épület 2009-ben Budapest Építészeti Nívódíj oklevelet nyert.