en
de
  • PÁRIZS MAGYAR INTÉZET - HOMLOKZATVETÍTÉS - 2009. - Párizs, Franciaország

    Sokszem egy 2009 óta tevékenykedő alapítvány, amely a fiatal építészek, ipar- és képzőművészek közötti kommunikáció és közös alkotás elősegítésére jött létre.

    2010 márciusában az Archikon Kft támogatásával és szervezésével megvalósult az első valóban több művészeti ág együttműködésével létrejött Sokszemes  közös projekt, melynek során a Párizsi Magyar Intézet épületét az Új Magyar Ornamentikáról szóló kiállítás megnyitója, illetve a március 15 ünnepség  alkalmából kültéri, vetített, épületre szabott ünnepi ornamentikával láttuk el. A kreatív anyag előállítása építész, festő, grafikus és üvegművész közös munkájának eredménye volt.

    A Magyarországon nagy hagyományokkal rendelkező kültéri vetítés az ornamentika egyfajta ideiglenes, mulandó, a meglévő épületben beavatkozással nem járó, mégis roppant látványos művészeti megnyilvánulása, ami alkalmas arra, hogy az épület teljes homlokzati felületét úgy dekoratív, mint tektonikus módon átalakítsa, tartalommal töltse meg.

    A vetítés kitágítja a klasszikus értelemben vett építészet határait, áttörve az épület fizikai korlátait, annak tartalmára és a közvetlen környezetével való kommunikációjára fókuszálva.