en
de
  • PALATINUS STRANDFÜRDŐ - 2017. - Budapest, Margitsziget

    A feladat az eredeti tömegnek, és építészeti megjelenésnek a visszaállítása mellett, a déli szárnyban egy új – téli nyári üzemű termálfürdő létesítése volt. A homlokzat az eredeti, de belül új funkció, kétszintes medencetér volt az igény. 

    Egy használatban lévő épület az idők folyamán folyamatosan alkalmazkodik a megváltozott igényekhez, funkciókhoz. Az építész feladata, hogy megértse egy-egy épület szellemiségét, azokat kiemelve fejlessze tovább.  Az 1937-es épület olyan korban született, amikor megjelent a funkcionalizmus, az épületek racionálisan szerkesztettek kezdtek lenni, a rekonstrukciónak is erről kellett tehát szólnia. Adott egy pillérvázas raszter, mely mindent be tud fogadni, a struktúra a lényeg, a terek, a funkciók változhatnak. Régen öltöző volt, ma kétszintes medencetér. A pillérváz rasztere tehát megmaradt függetlenül attól. hogy medencében áll, vagy tart-e közbenső födémet. A struktúra a lényeg, a kapuzat jellegű nyitott fedett előcsarnok, a kétoldali vertikális közlekedőmag, és a strand felé nyitott közlekedőtengely a külső körlépcsőkkel.