en
de
  • NKE SPORTKÖZPONT - 2012. - Budapest, XVI. kerület

    A Ludovika Akadémia tervpályázatára készített sportközpont épület részét képezi  a Campus tervezett új épületeinek, melyek a környező utcák felől védik és zárják körül az Orczy kertet.   Az épület fő gesztusa minden irányból érkezők felé a kapu, mely a két oldalt elválasztja és összeköti. Kapu - az előcsarnok az épületen belül, kapu – a rendezvényi előtér, mint köztér és a park között.  Az uszoda és a sportcsarnok a belső központi elosztótérről nyílik.  Az épület szokatlan formája mögött puritán racionalizmus rejlik. Racionális a funkciók elrendezése; az előcsarnok, mint megformált köztes tér. Racionális az egyes egységek elrendezése, az uszoda és a sportcsarnok két szigorúan szerkesztett tömbje. Racionális a különböző belmagassági igényekből keletkező tetőforma. Racionálisak a bejáratok előtetői, visszaugratott tömegei.  Az épület a racionalitásból artikulálódik. A tervezői szándék elsősorban a súlypontok megfogására irányul – nemcsak funkcionális, hanem építészeti-formai és szerkezeti értelemben is. A környező terek felé a rendezvénytér kapuja, az észak-déli tengelyre fordított uszodatömeg, a kétoldali bejárat, az épület belsejében a kétszintes előcsarnok, a nagyvonalú csarnokterek, az átláthatóság, áttekinthetőség érzete a lényeg. A falak egyszerű felületei mellett a kiemelt helyeken hangsúlyos gesztusok, formatervezett elemek jelennek meg, az előcsarnok lépcsőháza, a galériák, a természetes fény jelenléte, az átlátások, a térkapcsolatok.  A külső felületeket oldja és szerethetővé teszi a kerámiaburkolat ornamentikájából adódó játékosság, míg a bejáratokat jól karbantartható síkfelületek jelölik ki. a belső anyaghasználatot a funkcióból következő egyszerűség és célszerűség jellemzi.

     

    Nemzeti Közszolgálati Egyetem tervpályázaton pályamunkánk megvételben részesült.