en
de
  • LÁNG MŰVELŐDÉSI KÖZPONT - 2018. - Budapest, XIII. ker.

    Az értékmentés volt a cél a Láng Művelődési Ház esetében. Az 1970-es kétszintes épület, tetején a konzolosan kiemelt, szintén kétszintes felépítménnyel megmaradt és újraértelmezésre került. A régebbi, téglahomlokzatú kisebb épület helyén, annak alaprajzi- és tömegkontúrjait megtartva, de teljesen alápincézve és a térszerkezetet a mai igényekhez igazítva új épületrész épült. A földszinten a nagy színházterem előtti aula, büfé és annak tetején kialakított emeleti galériához vezető, egykarú tölgyfa lépcső fogad. A külső tömeget az új, egységesen élénkvörös téglamintás burkolattal egységesítettük. Ennek textúrája meleg, életteli, szőnyegszerű felületnek hat, amelyben az antracit színű fuga és a rovátkák irányának elforgatása az épület szerkezetét kiemelő finom ornamentikának tűnik. A mélyvörös árnyalat utal az iparvárosi múltra, ugyanakkor a vertikális pillérek kiemelése a mintázattal valamiféle organikus szépség-memóriát jelenít meg, amely a helyhez is, a múlthoz is, de a jelenhez is erősen kötődik.
     
    Az épület 2018-ban a Piranesi-díj magyar jelöltje, és Baumit Év Homlokzata zsűri különdíjat nyert.