en
de
 • REPREZENTATÍV IRODAHÁZ - SZABADSÁG TÉR 14 - 2010. - Budapest, V. kerület, Szabadságtér

  A neobarokk magánpalota 1901-ben, a dús­gazdag Dungyerszky család részére épült. A tervező
  a korabeli arisztokrácia Szászországból szerződ­tetett kedvence, Meinig Artúr volt.
  A bővítés-átalakítás főbb elemei a tetőtér beépítése, a belső udvar üvegtetővel való le­fedése, a korszerű, variábilis, áttekinthető irodai alaprajzok és az új közlekedési rendszer kiépítése volt. Az épület meglévő értékeit, a homlokzatokat, főbejárati térsort, a második emeletig felvezető lépcsőházat, a piano nobile termeit megőrizve, rekonstruálva, az új épületelemeket a jelenkor építészeti stílusában, illeszkedve, de a régitől el is válva valósítottuk meg.
  Kiemelt szerepet kapott az egyedi tetőtér­beépítés, mely a megrendelő igéyei szerint a város feletti panorámát, és üvegfelületeket úgy biztosítja, hogy emellett a műemlék­védelmi előírások (a tetőtér eredeti formájának megőrzése, a palafedés anyaga
  és homogenitása). A tető eredeti ívét követve  olyan üvegfalas megoldás született, melyet egyedi, táblákként mozgatható pala-lamellarendszerrel kombináltunk. Kívülről zárt álla­potban palaborítás­nak tűnik, míg nyitottan, automatikusan szabá­lyozható árnyékoló, mögötte a belváros feletti egyedülálló panoráma látványával.
  Irodánk az épület építészeti tervezését és a kivitelezésben való tervezői közreműködést a Platiniumgroup Kft. bonyolítása és generáltervezése mellett végezte.

  Az épület 2011-ben az Aluta Nívódíjat és a XIII. Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázaton a Budapesti Építész Kamara különdíját nyerte el.